viernes, 5 de octubre de 2007

Tendències en educació en la societat de les tecnologies de la informació

TENDENCIAS EN EDUCACIÓN EN LA SOCIEDAD
DE LAS TECNOLOGÍAS DE LA INFORMACIÓN1
Jordi Adell

Adell, J. Novembre de 1997 "Tendencias en educación en la sociedad de las tecnologías de la información". Publicat a la revista electrònica de tecnologia educativa: EDUTEC.
.
Tania Perales Martínez
Noves tecnologies aplicades a l'educació (P24) de 2n de magisteri de primària.
L’objectiu principal de l’autor, al meu parèixer, és explicar l’evolució que ha seguit la tecnología des dels primers dies en que va aparèixer fins avuí, i així poder explicar la influència que està tinguent en l’educació actual.

Trobe que el text està estructurat de forma que es divideix en cinc parts:

- La primera part correspondria a l'evolució de les tecnologies de la informació i la comunicació, en el qual es parla dels principals canvis radicals que s'han produït com a conseqüència dels canvis tecnològics, que seria la codificació, el magatzematge i la recuperació de la informació.
Aquest canvis radicals dels quals parla l'autor són el llenguatge oral, la creació de signes gràfics per a registrar la parla, l'aparició de la impremta i els medis electrònics i la digitalització.
A més podríem dir, que tots els canvis tecnològics que es produeixen tenen lloc dins d'un determinat marc socioeconòmic que fan possible tant el seu desenvolupament, en els centres d'investigació i universitats, com la seua transferència a la societat i la seva aplicació a la producció.

- La segona part seria les noves tecnologies de la informació i la comunicació, el qual ens dóna la definició de noves tecnologies, entesa com a tal el conjunt de processos i productes derivats de les noves ferramentes, soprts de la informació i canals de comunicació relacionats amb el magatzematge, processament i transmissió digitalitzats de la informació.
Per a Cabero (1996) alguna de les característiques que defineixen les noves tecnologies serien la immaterialitat, interactivitat, innovació, elevats paràmetres de qualitat d'imatge i so, diversitat...
La digitalització suposa un canvi radical en el tractament de la informació i a més a més està canviant el soport primordial del saber i del coneixement i amb això acabarà canviant els nostres hàbits i costums en relació al coneixement i la comunicació i com a conseqüència canviarà la nostra forma de pensar.

- La tercera part són algunes repercussions de les noves tecnologies, el qual profunditza més en el tema de la informació, ja que és allò que cadascú podem transmetre a altre. Hi han diferents punts de vista sobre les noves tecnologies de la informació, ja que uns opinen que ens estan fent malbé, encara que això no siga del tot cert,i d'altres pensen que estan fent un món més fàcil per a les persones.

- El quart apartat correspon cap a una societat de l'aprenentatge, en el què és comenta que en el sistema educatiu la tecnologia no té un paper molt important per a les tasques que es realitzen en els centres, ja que moltes vegades, disposen dels mitjos necessaris, però per la "ignorància" de com s'utilitza la tecnologia ho tenen apartat i no ho fan servir. En aquest cas no són conscients de que açò els podria servir molt per a ensenyar els xiquets, ja que cada volta hi haurà més tecnologia, ja que a mesura que avancem en el temps també ho fem en les "maquinares", (per dir-ho d'alguna forma), i no per ensenyar-los aquest funcionament sabran menys, jo trobe que serà a l'inrevés, ja que seran capaços de buscar allò que necessiten utilitzant aquests mitjos que ja estan a l'abast de tothom.
Està clara una cosa, que abans tot açò de la tecnologia era un tema desconegut, i que únicament profundisava una mica més en el tema aquells que realment els interessava, però avuí en dia qui no té un mínim de coneixements de la tecnologia ho té una mica difícil, perquè cada cop és més comú utilitzar l'ordinador per a realitzar diferents consultes, o per veure diferents informació, dic l'ordinador i no una altra cosa, ja que l'internet és el tema que més està de moda, i per a això hem d'utilitzar l'ordinador.

- El quint i últim punt, està format per el corol·lari: educar és una tasca centrada en el futur. Ací podem entendre que el primer pas que hem de donar per a la integració de tota nova tecnologia és fer d'ella un ús que faríem de qualsevol altra cosa, és a dir, que intentem fer el mateix que fèiem abans de tindre-la, però en aquest cas incluint-la i no deixant-la de banda per el nostre desconeixement, ja que ens pot ser molt útil per cercar informació, ja que aquesta està a l'abast de qualsevol, en qualsevol moment i en qualsevol lloc.

Podem extraure com a conclusió de l'autor que les noves tecnologies no tenen perquè afectar a la societat, ni s'ha de deixar de banda, sinó que tenim que integrar-les de la millor forma possible per a que ens servisca en tot moment, ja que són de gran ajuda, i hem de ser entre tots els que ensenyem als més menuts com utilitzar-la sense deixar que siga un problema.

Baix el meu punt de vista, jo crec que l'autor si ha aconseguit demostrar el que ell volia, i d'aquesta forma conscienciar del que pot arribar a ser la incorporació d'una nova tecnologia. I estic d'acord amb ell quan opina que hem de ensenyar als més menuts a utilitzar tot allò que s'incorpora de forma novedora a la vida, i fent d'això un ús correcte en tot moment.

No hay comentarios: